Skeleton Coffee - Drink At Your Own Risk

    It does not require many words to speak the truth.

Bandar Cinta Abadi

Sunday, March 2, 2008

bagaikan sirih pulang ke gagang, kepulangan aku ke kuantan, pahang tempoh hari disambut meriah oleh sang hujan yang x henti2 turun sejak mula lagi kereta Gen-2 ajip (ofismate aku) meredah highway pantai timur (LPT). tujuan aku ke kuantan kali ini tidak lain dan tidak bukanlah hanyalah atas urusan kerja semata2. ke mentakab utk meeting projek Pularis, ke temerloh utk menghantar plan telefon ke TM dan ke Balai Bomba Kuantan utk menghantar lukisan plan "fire fighting". amir, engineer mekanikal merangkap supervisor aku x abis2 bertanya "ape yg best joe kt kuantan ni?" seolah2 aku lahir dan membesar di bndr kuantan ni. bg aku, yg bestnya tentang kuantan ni tentulah kenangan2 manis yg dipahat indah2 oleh rakan2ku di zaman siszawah. dan paling indahnya kuantan ni juga adalah kerana di sinilah aku menemui kekasih hatiku. sehingga aku memberi gelaran "Bandar Cinta Abadi" kepada kuantan atas keindahannya itu.

namun, adakah semua "yg best" bagiku di kuantan ini mampu menjadi "yg best" juga bagi amir n ajip. aku berkira2 jua utk membawa mereka ke Teluk Cempedak (TC) , tempat yg menyaksikan aku melafazkan kata2 cinta dan janji setiaku pada kekasihku. tetapi hujan yg makin lebat merencatkan rancanganku itu. last2 aku bawa diorg gi mnm petang di tanjung lumpur. menu ptg itu sudah tentu la makanan2 unik tempatan yg jarang2 sekali ditemui di johor. antaranya adalah kopok lekor, udang goreng, ikan goreng. dan yg plg uniknya pastilah "sata", salah satu favourite aku kt sini. kemudian kami bersembahyang di Masjid Sultan Ahmad Shah 1 sebelum aku membawa mereka ke kedai pancing yg berhampiran kerana diorg ni mmg kaki pancing. dan pabila kepekatan mlm semakin menutupi ruang angkasa kuantan itu, aku bergegas pulang ke johor...membawa semua memori2 indah di sini yg telah aku gilap kembali tadi..aku rindu semua saat2 itu. sekian..

ruang dlm masjid sultan ahmad shah 1

masjid sultan ahmad shah 1

kopok lekor n sata

kete unik ni aku jmpa kt pekan.

30 comments:

circleinspoon said...

iyaaa...aku juga insyaALLAH akan jejakkan kaki ke kuantan tok majelis kahwin kawan.

tak sabarnya nak jalaaaaaaaaannnnnnnnn xD

فيصل said...

Bandar cinta Abadi..
bandar cinta abadi aku kat pontian.. huahuahua.. bestnyer..

Peyus said...

ko g ktn!!
apsl xbgtau..aku ade jek kt ktn ni ha..dh melepas aku nk mkn free..hahaha!

Malashicage said...

Attention!

abeming said...

mak oi...dari tanjung lumpur ke pekan ye...rajinnya kamu...weh kalo ko perasan...kat tanjung lumpur ada 1 kedai perabot kayu jati...haa kat situ la aku kije dulu...kuantan ko tinggal mane?

Oda-オダ said...

emm aku pelik td sejak bila kuantan ada gelaran bandar cinta abadi...rupanya ada cerita disebaliknya...huhuhu

aku suka gak bandar kuantan sebab dekat ngan umah aku...hahahaha

edriaty said...

wah....best nya.
lama x g sana...
rindu nak makan sata...
sedap nya..huhuhuhuh

ف wildchild ۞ said...

aku suka kuantan. suka pemandangan di sana. mungkin sebab aku jarang g sana. mungkin laa..

tapi memang chill :)

along said...

bandar cinta abadi la plakkkkk.....









ade-ade je laaaaaaa korang neh.

nanonano said...

hujan yg menyambut kedatanganmu itu telah membanjirkan kg ku,
huhuhuhu :p

eyh blaja ktne dlu??

edriaty said...

hahahahha..
along jeles.
dia lg sayang pot diksen. =P

Yazid Husain said...

aq entah bila lagi ke kaunter air asia,pergi KK

abeming said...

"hujan yg menyambut kedatanganmu itu telah membanjirkan kg ku"

ni mesti duk sungai isap ni...hehehe

Raja Azrul said...

aku baru balik dari UMP, jumpa Par, Amir, Pak Wan dan Mizul..

Huhuhu..sronok terkenang masa blajar dulu, apa2 pun banyak memori BENZ di bdr kuantan dan UMP such as treasure hunt, BBQ di Balok dn mcm2 lagi..!!!!!!

farazdaq said...

jo;
tekesan aku dengan gambar mee kari'chua soi lek'..slrppp..

nurtilawati zakaria said...

wuhuuu~ bandar cinta abadi tu... ehehe~

President said...

kuantan..huhuhu....umah makcik aku kat taman cenderawasih..
=p

FaUzAnI~ said...

hihi...sepanjang sy kat johor, xpernah pun makan sata...
nnt sy nak try rase2 selagi kat utm ni~
johor byk makanan pelik...err..unik~=)

Akinogal said...

See Here

Akinogal said...

This comment has been removed because it linked to malicious content. Learn more.

abeming said...

jo...ko nak abadikan bandar cinta abadi ni sebagai post terakhir ke bro...hehehe...update la bro...=)

Salar said...

See here or here

faizsaaid said...

selamat maju jaya joe (rasanya budak KMM C5 aras 4, tak salah saya)

yginsaf said...

chanteq gambar kete unique biru itteww..

Kijar said...

SECURITY CENTER: See Please Here

Dumuro said...

See Please Here

Celular said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Celular, I hope you enjoy. The address is http://telefone-celular-brasil.blogspot.com. A hug.

apis17 said...

haha klaka betul kereta dacing tuh..

Yazid Husain said...

ko menerima arward
http://yazidhusain.blogspot.com/2008/08/brilliant-weblog-award.html

Anonymous said...

perlu menyemak:)

 

Some Contents

Categories