Skeleton Coffee - Drink At Your Own Risk

    It does not require many words to speak the truth.

sawi masak ala-kadar

Saturday, February 16, 2008

hello semua akak2, makcik2, datin2 di luar sana. selamat dtg ke Dapur Skeleton Coffee, bersama chef kesayangan anda, Chef Jojo Tamos...hahaha!! wat kali pertama dlm sejarah Chef Jojo akan reveal satu resepi rahsia Skeleton Coffee yg direka secara x sengaja semalam akibat lapar yg amat sgt. ni mmg satu keajaiban ke-8 dunia sejak aku berada di Teratak 42 apabila aku sudah pandai memegang senduk di dapur.

so makcik2 semua, sila la ambil buku2 resipi anda & catat la resipi istimewa dari Dapur Skeleton Coffee ni yg aku beri nama "Sawi Masak Ala-Kadar"..

Sawi Masak Ala-Kadar

bahan-bahannya :
  • sawi hijau rm1.00 (ikut harga semasa) dari pasar berhampiran
  • 1 botol sos tiram (bkn pki semua, tp mana bleh beli 2 sudu kan)
  • 38 ekor ikan bilis di kopek (lebih bleh krg jgn)
  • sepotong belacan bersaiz ibu jari budak 9 thn
  • 1/4 bawang merah yg di potong2 ikut suka bentuk apa pon
  • 1 biji bawang putih juga di potong ikut suka
  • beberapa biji cili padi berwarna hijau
  • gula secukup-cukupnya















cara menyediakan :

ok, sekarang kita dah ade bahan tersebut. pertama ape yg perlu kita lakukan adalah tumbuk bahan2 tadi kecuali sawi, sos tiram & gula. ingat ye, bila sy katakan tumbuk di sini sy x maksud anda perlu kena guna buku lima anda utk tumbuk benda2 tu semua. gunakan batu lesung utk tumbuk bahan2 tu sehingga lumat ye. kemudian, panaskan kuali dan tuang sedikit minyak masak. kita dah nk start masak ni. masukkan bahan2 yg ditumbuk tadi ke dlm kuali yg panas tu. anda x prlu ye menyentuh kuali itu utk tahu ia panas atau tidak. tumis bahan2 tadi seketika. kepada sape2 yg lebih gemar rasa hangus bleh la biar bahan2 tadi hangus sebelum masukkan bahan2 lain. kemudian masukkan sos tiram kira2 3 sudu besar, gula secukup rasa dan sedikit air. kacau bahan2 tadi sehingga rata dan nmpk sedap. akhir sekali masukkan sayur sawi yg di potong ikut suka ke dalam kuali dan kacau semuanya sehingga rata selama kira2 4.3 min.sekali lagi, kepada sesiapa yg gemar akan rasa hangus, bleh la kacau bahan2 tadi selama 2 atau 3 jam.

tgk..dlm kuali pon dh nmpk sedap kan

setelah siap bolehlah dimasukkan ke dalam pinggan dan hiaslah hidangan anda tadi bersama2 bunga rampai ke, ikut suka korg la.janji bleh di makan. masakan ini boleh di makan bersama nasi, bubur mahupon magi tomyam. dan paling enak dimakan ketika lapar. oh ya, sebelum terlupa, chef jojo tamos juga tidak akan bertanggungjawab kalau ade sape2 yg sakit perut pas try resepi ni,hehehe...so, renung2kan dan selamat mencuba...sekian..

sawi masak ala-kadar

p/s : errkkk alhamdulillah...kenyang pon perut aku ni. to Teratak Troopers, bila nk masak nasi lemak lg wei?

19 comments:

kakok said...

heh..not bad :)

edriaty said...

hahahah..
byk gle ikan bilis ko pki.
mcm wat lauk nasi lemak lak.
hehhe..bleh tahan gak.

blackpurple @ jowopinter said...

Tahniah!

Boleh ganti Chef Jamie Oliver ni. Hehehe!

apis17 said...

bestnya..boleh tiru resepi nih..

OD@ said...

hahahaha..klaka laaa cara ko terangkan camna nak masak nihhh....pe pun nampak cam best jekkk..lapa lak aku nengok

Yazid Husain said...

wah naked chef la ko... ko founder resepi ini ke? hebat lah...

yginsaf said...

me suker kangkong belacan..

فيصل said...

tadi aku baru nak blaja memasak dari joe.. tapi disebabkan aku lapar.. maka aku terpaksa batalkan niat.. tapi aku dah curi sedikit sebanyak resepi maggi pedas die.. hahahah

- j o h a r i - said...

+ kakok
thanks for coming
taste it, enjoy it

+ ed
ikn bilis kan byk khasiat
kalo wat sambal nasi lemak 100 ekor pki

+ wak JP
huhuhu..
tu dh thp tgi sgt wat
aku wat mee bandung pon x reti

+ apis
giv it a try ok
sakit perut jgn mrh, hehehe

+ od@
tu adalah tips2 memasak yg btul
kalo lpr try la, mmg sedap di mkn ketika lapar

+ yazid
aku ke founder? kira ko co-founder la..masak pki suar beb. x bogel,huhuhu

+ en. me
bleh je en. me
tukar sawi jadi kangkung, pastu tukar je nama resepi ni
kdg2 bleh jadi kangkung masak blacan gak ni

+ kuchai
mari la kite bereksperimen bersama masakan plak
masak mengikut teori, huhuhu

Yazid Husain said...

alo naked chef = chef jamie oliver la...

President said...

time2 lapar tu, sempat lagi ko ambik gambar ya johari....
hehehe...

- j o h a r i - said...

+ yazid
i know bro.. jamie oliver is the naked chef. but im chf jojo tamos. i gt my own stail of cooking. masak pki suar pendek je, ok?hahaha..

+ president
huhuhu..sempatkan aje..kira tahap lapar yg masih igt dunia ni. kalo lapar dh x hingat dunia lain..

Yazid Husain said...

the boxer chef la kiranya

kel@mbu said...

hehehe..
kalau aku haram x buat..

ف wildchild ۞ said...

aha.. makan tak ajak aku pon..

tz said...

rajinnye ko snap pic ea..

abeming said...

weh...nampak cam menyelerakan...dah la aku ngah lapar ni...xtau plak aku ko pandai masak...suami mithali betul la...

Peyus said...

wah! chef separa bogel (half naked chef)..

- j o h a r i - said...

+ yazid
joe boxer chf..hahaha

+ kel@mbu
dah lapar bro..ape yg ade je la
x kn x mkn..

+ fa
segan nk ajak
takut x sdp..tp rupanya layan gak,huhuhu

+ tz
nk mengingati setiap detik di teratak 42 ni sbnrnya

+ abeming
hidup bujang abeming..nk harapkan pompuan masak dlm umah ni semua belalai..mak nyah pon xde. so ape g ade je la. jnji bleh masuk mulut

+ peyus
yg penting suci dan halal
kira skrg half naked joe boxer chef

 

Some Contents

Categories